Makaronai su krevetėm

250 g tagliatelle makaronų
200 g šaldytų krevečių
sauja juodų alyvuogių
pusės citrinos sulčių
100 ml grietinėlės
krapų
šviežio baziliko

Išvirti makaronus „al dente“.
Per tą laiką kol verda paruošti padažą. Į keptuvę dėti atšildytas krevetes, supilti grietinėlę, krapus, sudėti per pusę perpjautas alyvuoges, išspausti citrinos sultis, sudėti smulkiai supjaustytą baziliką. Palaikyti ant ugnies tik kol padažas taps šiltas.
Paruoštą padažą pilti ant išvirtų makaronų ir patiekti

Skaniausias obuolių pyragas

160 g miltų (1 puod.)
200 g cukraus (1 puod.)
150 g sviesto
1 šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
4 dideli obuoliai (geriau rūgštūs)
3 kiaušiniai
4 v.š. romo (arba konjako)
1 a.š. vanilinio cukraus

Nuluptus obuolius supjaustyti didokais gabalais. Sviestą išlydyti. Kiaušinius išplakti su cukrum, vaniliniu cukrum ir romu. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Pusę jų supilti į kiaušinių masę, atsargiai išmaišyti, supilti pusę sviesto, tada likusius miltus ir likusį sviestą, po kiekvieno supylimo atsargiai išmaišant. Sudėti supjaustytus obuolius ir lėtai išmaišyti, kad visi obuoliai pasidengtų tešla.

Pyragėliai su daržovėmis

Tešlai:
100 g sviesto
~1 stiklinė miltų
~5 v. š. labai šalto vandens
žiupsnelis druskos

Įdarui:
2 kiaušiniai
~80 ml pieno
miltai
prieskoniai
mėgstamos šaldytos daržovės (šparaginės pupelės, brokoliai, kalafijorai ir pan)

Tešlai sviestą supjaustyti kubeliais ir ištrinti su miltais (mikseriu arba pirštais). Suberti druską. Po truputį pilti vandenį ir minkyti tešlą. Vandens pilti tiek, kad gautųsi vientisa tešla. Tešlą dėti į šaldytuvą maždaug 1 valandai.

Graikiškos salotos

1 didelis pomidoras
½  nedidelio ilgavaisio agurko
keletas salotų lapų
100 g fetos sūrio
50 g juodųjų alyvuogių
keletas  acte marinuotų kaparėlių (nebūtinai)

Padažui:
½  citrinos sulčių
2 v.š. tyro alyvuogių aliejaus
1 v.š. balzaminio vyno acto
1 a.š. raudonėlio
druskos

Padažui gerai sumaišyti visus ingredientus.

Salotų lapus supjaustyti juostelėmis ir išdėlioti lėkštėje. Ant viršaus gražiai išdėlioti supjaustytus pomidorus ir agurkus. Fetos sūrį supjaustyti nemažais kubeliais ir sudėti ant viršaus. Gražiai išdėlioti alyvuoges ir kaparėlius. Viską apšlakstyti paruoštu padažu. Prieš valgant salotas reikėtų išmaišyti, kad išsimaišytų padažas.

Juodųjų alyvuogių užtepėlė (Tapenade)

200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
2 v.š. kapotų petražolių
5 ančiuvių filė
1 šaukštas acte konservuotų kaparėlių
1-2 česnako skiltelės
2 šaukštai citrinos sulčių
1v.š. alyvuogių aliejaus
raudonėlių, druskos, juodųjų pipirų

Visus ingredientus susmulkinti blenderiu, kol gausis vientisa masė. Tepti ant prancūziško batono arba šiek tiek paskrudintos duonos.

Suktinukas su tunu

Tešlai
3 kiaušiniai
250 ml pieno
3 v.š. miltų
prieskoniai

Įdarui
1 skardinė (apie 185 g) tuno
1 v.š. majonezo
1 v.š. grietinės
keletas supjaustytų svogūnų laiškų
krapai
prieskoniai

sauja tarkuoto fermentinio sūrio viršui apibarstyti

Orkaitę įkaitinti iki 180° C. Kepimo skardą ištiesti kepimo popieriumi ir ištepti aliejumi.

Kiaušinius išplakti mikseriu. Sudėti miltus ir prieskonius ir vėl plakt, kol neliks miltų gumuliukų. Supilti pieną ir išmaišyti. Masę supilti į skardą ir dėti į orkaitę. Kepti apie 30 min, kol viršus truputį parus.

Kepti vištų sparneliai

6 vištų sparneliai
1 v.š. rudojo cukraus
1 šaukštas sezamų aliejaus
2 šaukštai sojos padažo
2 skiltelės česnako
čili prieskoniai

Cukrų, aliejų ir sojos padažą sumaišyti, išspausti česnaką, suberti čili prieskonius. Į paruoštą marinatą sudėti sparnelius, uždengti ir palaikyti keletą valandų. Pamarinuotus sparnelius kepti 180ºC orkaitėje, kol šiek tiek apskrus.

Salotos su mocarela

1 nedidelė arba ½ didelės salotos
1 pomidoras
½ ilgo agurko
sauja juodų alyvuogių be kauliukų
120 g (gryno svorio) mocarelos
balzamiko padažas

Daržoves supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais (nelabai smulkiai), alyvuoges – per pusę, mocarelą pjaustyti kubeliais. Viską dėti į indą ir užpilti balzamiko padažu.

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su varške ir špinatais

1 pak. sluoksniuotos tešlos
250 g varškės
50 g šaldytų špinatų
1 kiaušinis
druska

Špinatus atšildyti ir susmulkinti.  Sumaišyti su varške, įdėti druskos. Kiaušinį išplakti, pusę plakinio supilti į varškės masę. Sluoksniuotą tešlą supjaustyti kvadratėliais, į vidų dėti įdarą ir užspausti kraštelius. Pyragėlius aptepti likusiu kiaušinio plakiniu ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje kol gražiai parus.