Kas yra kas (mano virtuvės enciklopedija)


Makaronų rūšys (pagal formą)

  • Bucatini – ilgi, ploni, į  spaghetti panašūs makaronai, tik su skylute viduryje. Dažniausiai patiekiami su sviestiniais padažais, sūriu, daržovėmis, kiaušiniais ir ančiuviais ar sardinėm.
  • Cannelloni – dideli tuščiaviduriai cilindro formos makaronai (8–10 cm ilgio). Paprastai valgomi įdaryti mėsos ar varškės-špinatų įdaru.
  • Cavatappi – neilgi spiralės formos maccheroni.
  • Conchiglie – kriauklių (geldelių) formos makaronai. Ši forma yra itin patogi valgyti su padažu, nes padažas patenka į vidų ir nenubėga. Conchiglioni – dideli kriauklių formos makaronai, valgomi įdaryti.
  • Farfalle – drugelių formos makaronai. Būna įvairių dydžių (didesni dar vadinami farfallone, o mažesni farfalline).  Valgomi su įvairiais padažais, dažniausiai grietinėlės ar pomidorų.
  • Fettuccine – ilgi, ploni, plokšti, juostelės formos makaronai. Dažniausiai valgomi su įvairiais padažais, jautienos ar paukštienos ragu, Šiaurės Amerikoje populiarus patiekalas – Fettuccine Alfredo – su parmezano sūriu, sviestu ir juodaisiais pipirais.
  • Fusilli – ilgi,  ploni, kamščiatraukio formos makaronai.  Fusilli gali būti pilnaviduriai arba tuščiaviduriai. Tuščiaviduriai vadinami fusilli bucati.
  • Lasagna – labai platūs, plokšti makaronai, kartais banguotais krašteliais. Paprastai naudojami lazanijai (su mėsos-pomidorų/Béchamel, ar varškės ir špinatų įdaru).
  • Linguine – ilgi, ploni, plokšti makaronai, platesni nei spaghetti bet siauresni nei fettuccine. Dažniausiai ruošiami su jūros gėrybėmis ar pesto padažu.
  • Maccheroni – neilgi, ploni, šiek tiek lenkti vamzdelio formos makaronai.
  • Orzo – dar vadinami risoni – ryžių formos makaronai (didesni už ryžius, mažesni už pinijas). Dažnai patiekiami su ragu, naudojami sriubose, gaminant casserole.
  • Pappardelle – ilgi, plokšti, platūs (2-3 cm pločio) makaronai. Panašūs į tagliatelle, bet platesni. Gaminami su sočiais, dažniausiai mėsos (šernienos, triušienos) padažais.
  • Penne – neilgi cilindro formos makaronai, įstrižai nupjautais galais.  Penne gali būti dviejų rūšių: penne lisce (lygus paviršius)  ir penne rigate (paviršius su grioveliais).  Taip pat yra pennoni – tie patys penne tik platesni.  Tradiciškai valgomi su tokiais padažais kaip pesto ir marinara. Penne taip pat dažnai naudojami salotoms su makaronais.
  • Rigatoni – vamzdelio formos makaronai. Būna įvairių ilgių ir diametrų. Šiek tiek didesni nei penne, kartais būna truputį lenkti. Paprastai jų paviršius yra su grioveliais. Pagrindinis skirtumas nuo penne – jų galai nėra įstriži.
  • Rotini – neiligi spiralės formos makaronai. Dažnai naudojami su įvairiais padažais, taip pat salotoms.
  • Spaghetti – ploni, ilgi (25–30 cm),  cilindro formos pilnaviduriai makaronai. Paprastai parduodami džiovinti. Dažniausiai valgomi su mėsos, pomidorų, sūrio ar kitokiu padažu.
  • Tagliatelle – ilgi, plokšti (0.65 cm to 1 cm pločio) makaronai. Platesni už fettuccine, bet siauresni už pappardelle. Patiekiami su įvairiais padažais, dažniausiai mėsos arba Bolognese.
  • Ravioli – įdaryti makaronai, dar vadinami virtiniais. Ravioli įdaras dedamas tarp dviejų plonos tešlos sluoksnių ir supjaustoma kvadratėliais.
  • Tortellini – įdaryti žiedo formos makaronai. Įdarui dažniausiai naudojama įvairi mėsa arba sūris. Didesni tortellini yra vadinami Tortelloni.


Bus daugiau