Makaronų rūšys (pagal formą)
- Bucatini – ilgi, ploni, į spaghetti panašūs makaronai, tik su skylute viduryje. Dažniausiai patiekiami su sviestiniais padažais, sūriu, daržovėmis, kiaušiniais ir ančiuviais ar sardinėm.
- Cannelloni – dideli tuščiaviduriai cilindro formos makaronai (8–10 cm ilgio). Paprastai valgomi įdaryti mėsos ar varškės-špinatų įdaru.
- Cavatappi – neilgi spiralės formos maccheroni.
- Conchiglie – kriauklių (geldelių) formos makaronai. Ši forma yra itin patogi valgyti su padažu, nes padažas patenka į vidų ir nenubėga. Conchiglioni – dideli kriauklių formos makaronai, valgomi įdaryti.
- Farfalle – drugelių formos makaronai. Būna įvairių dydžių (didesni dar vadinami farfallone, o mažesni farfalline). Valgomi su įvairiais padažais, dažniausiai grietinėlės ar pomidorų.
- Fettuccine – ilgi, ploni, plokšti, juostelės formos makaronai. Dažniausiai valgomi su įvairiais padažais, jautienos ar paukštienos ragu, Šiaurės Amerikoje populiarus patiekalas – Fettuccine Alfredo – su parmezano sūriu, sviestu ir juodaisiais pipirais.
- Fusilli – ilgi, ploni, kamščiatraukio formos makaronai. Fusilli gali būti pilnaviduriai arba tuščiaviduriai. Tuščiaviduriai vadinami fusilli bucati.
- Lasagna – labai platūs, plokšti makaronai, kartais banguotais krašteliais. Paprastai naudojami lazanijai (su mėsos-pomidorų/Béchamel, ar varškės ir špinatų įdaru).
- Linguine – ilgi, ploni, plokšti makaronai, platesni nei spaghetti bet siauresni nei fettuccine. Dažniausiai ruošiami su jūros gėrybėmis ar pesto padažu.
- Maccheroni – neilgi, ploni, šiek tiek lenkti vamzdelio formos makaronai.
- Orzo – dar vadinami risoni – ryžių formos makaronai (didesni už ryžius, mažesni už pinijas). Dažnai patiekiami su ragu, naudojami sriubose, gaminant casserole.
- Pappardelle – ilgi, plokšti, platūs (2-3 cm pločio) makaronai. Panašūs į tagliatelle, bet platesni. Gaminami su sočiais, dažniausiai mėsos (šernienos, triušienos) padažais.
- Penne – neilgi cilindro formos makaronai, įstrižai nupjautais galais. Penne gali būti dviejų rūšių: penne lisce (lygus paviršius) ir penne rigate (paviršius su grioveliais). Taip pat yra pennoni – tie patys penne tik platesni. Tradiciškai valgomi su tokiais padažais kaip pesto ir marinara. Penne taip pat dažnai naudojami salotoms su makaronais.
- Rigatoni – vamzdelio formos makaronai. Būna įvairių ilgių ir diametrų. Šiek tiek didesni nei penne, kartais būna truputį lenkti. Paprastai jų paviršius yra su grioveliais. Pagrindinis skirtumas nuo penne – jų galai nėra įstriži.
- Rotini – neiligi spiralės formos makaronai. Dažnai naudojami su įvairiais padažais, taip pat salotoms.
- Spaghetti – ploni, ilgi (25–30 cm), cilindro formos pilnaviduriai makaronai. Paprastai parduodami džiovinti. Dažniausiai valgomi su mėsos, pomidorų, sūrio ar kitokiu padažu.
- Tagliatelle – ilgi, plokšti (0.65 cm to 1 cm pločio) makaronai. Platesni už fettuccine, bet siauresni už pappardelle. Patiekiami su įvairiais padažais, dažniausiai mėsos arba Bolognese.
- Ravioli – įdaryti makaronai, dar vadinami virtiniais. Ravioli įdaras dedamas tarp dviejų plonos tešlos sluoksnių ir supjaustoma kvadratėliais.
- Tortellini – įdaryti žiedo formos makaronai. Įdarui dažniausiai naudojama įvairi mėsa arba sūris. Didesni tortellini yra vadinami Tortelloni.
Bus daugiau